Anghinare (Cynara scolymus)


 Anghinarea (Cynara scolymus) este o specie de plante erbacee perenă, din familia compozitelor, genul Cynara, care înfloreşte vara—toamna, originară din regiunea mediteraneeană, cultivându-se pentru solzii cărnoşi ai inflorescenţei şi pentru receptaculii florali care sunt comestibili.


Caractere morfologice
Tulpina este dreaptă şi ramificată.
Frunzele sunt mari spinoase, de culoare verde-albicioasă pe dos.
Florile sunt roşii-violacee dispuse în capitule mari (circa 14 cm lăţime), receptacul mărit şi cărnos, comestibil, sepale late, îngroşate, la bază fără spini.


Înmulțire

Înmulţirea se face prin însămânţare, în răsadniţe semicalde, în februarie, iar în aprilie se plantează afară sau prin divizare, după înflorire. Cer un sol bogat, luto-humos, poziţie însorită. Iarna se protejează de ger.


Substanțe active importante

Anghinarea conţine cinarină, oxidaze, polifenoli, flavone, vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier, lipide, zaharuri.


Utilizare

Anghinarea se foloseşte în gastronomie, în terapii, dar poate fi întâlnită și ca plantă ornamentală. Bulbul florii , se foloseşte cu un succes aparte în Spania şi Italia în gastronomie. În Sicilia, în Italia, există chiar o sărbătoare închinată anghinării , unde se mănâncă doar mâncăruri preparate cu anghinare, zeci de tipuri de preparare. În Spania, şi mai ales în regiunea de Navarra , perioada recoltării bulbului de anghinare şi a altor verdeţuri ale aceluiaşi anotimp se consideră sărbătoare a regiunii de Navarra , iar toate mâncărurile preparate în restaurante şi în casele din Navarra se fac cu respectivele verdeţuri , printre care anghinarea este un ingredient principal.
Anghinarea are un conţinut ridicat de ulei, care poate fi folosit drept combustibil-alternativ, pentru centralele termice.
În medicina naturistă, la prepararea produselor naturale pe bază de anghinare, se utilizează rădăcinile de anghinare şi frunzele de anghinare. Toate aceste produse sunt considerate remedii naturale excelente în tratarea şi vindecarea diverselor afecţiuni ca de exemplu: afecţiuni hepatice, afecţiuni ale circulaţiei sangvine şi afecţiuni renale.
 De asemenea, anghinarea mai poate fi consumată şi în stare proaspătă, fiind astfel apreciată pentru efectele ei vindecătoare în tratarea diareei cronice în special, precum şi în tratarea diabetului, hemoroizilor, vomismentelor şi migrenelor.
 Preparatele naturale din aghinare ajută la vindecarea constipaţiei (sucul de anghinare), afecţiunilor ficatului (ceai de anghinare), reumatismului (ceai de anghinare).





Imagini Anghinare








0 comentarii:

Trimiteți un comentariu