Maceşul (Rosa canina)






Măceşul (Rosa canina) este o specie de plantă nativă în Europa, nord-vestul Africii şi în vestul Asiei.

Este un arbust deciduu, cu o înălțime care variază între 1 şi 5 metri. Tulpina este acoperită de ţepi mici, ascuţiţi, sub formă de cârlig. Frunzele sunt penate, cu 5-7 frunzuliţe. Florile sunt de obicei roz pal, dar există şi plante cu flori albe sau roz închis. Au un diametru de 4-6 cm şi sunt formate din cinci petale. Fructul, numit măceaşă, are o formă elipsoidă şi este roşu sau portocaliu închis.


Cultivare şi utilizare

Înmulţirea maceşului se poate face prin seminţe, prin ramuri înrădăcinate obţinute prin desparţirea tufelor existente în flora spontană sau în cultură şi prin marcotaj. Pentru obţinerea unei seminţe apte de reproducere, se vor recolta fructele de maceş numai în stadiul de galben-portocaliu, deci la început de maturizare.

Fructul este foarte bogat în vitamina C, conţinând peste 2000 mg din această substanţă la 100 de grame de fruct. De aceea, este utilizat la producerea de siropuri, ceaiuri, dulceţuri, gemuri.

Varietatea Rosa canina 'Assisiensis' este singura care nu are spini pe tulpină.

Tratamente naturale pe bază de măceş

Măcesul (Rosa canina) este foarte apreciat în medicina naturistă, în special datorită complexului de vitamine pe care îl conţine: vitamina A, B1, B2, C, K, P, E.
 Măceşul este un rezervor de vitamine pentru organismul uman. Ceaiul de măceşe tratează intoxicaţiile, diareea, afecţiunile hepatice, febra, viermii intestinali (în acest caz, şi pulberea de măceşe este foarte eficientă), palpitaţiile. Afecţiunile rinichilor şi ale vezicii urinare pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de seminţe de măceş.
Elixirul de măceş este recomandat în tratarea bronşitei cronice şi a tusei de bătrâneţe.

Imagini Maceş

Flori
Fructe, măceşe


Fructe, măceşe
Frunză cu stipele

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu